Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
Banner Image

BES Sorgulama

Bireysel emeklilik sistemi insanların birikim yapmalarına imkan veren bir yatırım sistemidir. Her ay düzenli şekilde katkı payı ödemeleri yapan katılımcıların birikimleri çeşitli fonlarda değerlenir. Katılımcıların sistemden diledikleri zamanda çıkma ve gerekli şartları sağlamaları halinde emekli olma hakları bulunmaktadır. Bu yönüyle bireysel emeklilik hem bir yatırım aracı hem de emeklilik dönemi için bir ek gelir kaynağı özelliği taşıyan bir sistemdir. Katılımcılar için sistemde işlem gören birikimlerinin miktarı önemli olduğu için BES sorgulama işlemi ile yapılan birikimler ve getirileri takip edilebilir.

BES Sorgulama Nasıl Yapılır?

BES sorgulama yapma yöntemlerinden bahsetmeden önce bireysel emeklilik sistemi üzerinde kısaca durmak gerekir. Bireysel emeklilik temelde bir yatırım aracıdır. Birikim yapmak ve birikimlerinin çeşitli yatırım araçlarıyla işlem görerek değerlenmesini sağlamak isteyen kişiler bu amaçlarını bireysel emeklilik ile gerçekleştirebilir. Katılımcılar tarafından yatırılan katkı payları kendi tercihleri doğrultusunda çeşitli fonlarda uzman portföy yöneticileri tarafından değerlendirilir. Çalışma hayatı devam ederken yapılan birikimler de istenildiği zaman çekilebilir. Bireysel Emeklilik Sistemi bu yönüyle sosyal güvenlik kapsamındaki emeklilik hakkını tamamlayıcı rol oynamaktadır. Yapılan birikimler sayesinde insanlar emeklilik dönemlerini ekonomik olarak çok daha rahat bir şekilde geçirebilirler.

Bireysel emeklilik diğer bir yönüyle sigortalı şekilde herhangi bir işte çalışmayan ve dolayısıyla sosyal güvenlik kapsamında emeklilik hakkı elde edemeyen kişilere de emeklilik planı yapma imkanı sağlar. Yapılan birikimler sistemden çıkıldığı zaman toplu şekilde alınabileceği gibi, gerekli koşulların sağlanması halinde aylık düzenli ödemeler halinde, tıpkı bir emekli maaşı gibi de alınabilir.

Her iki işlevinde de sistemde yapılan birikimlerin durumunu görebilmek adına BES birikimini öğrenmek önemlidir. BES sorgulama işlemi sayesinde katılımcılar, adlarına düzenlenmiş bireysel emeklilik sözleşmelerini ve bu sözleşmelerdeki fonların birikim tutarını takip edilebilir. BES birikim sorgulama işlemi e-devlet BES sorgulama hizmeti kullanılarak gerçekleştirilebilir. Bireysel emeklilik planlarınıza ait birikimlerinizi AXAFit mobil uygulamamız ya da online işlemler üzerinden görebilir, tüm bireysel emeklilik işlemlerinizi bu platformlardan gerçekleştirebilirsiniz.

BES’te Ne Kadar Para Biriktiği Nasıl Öğrenilir?

BES sorgulama işleminin nasıl yapılacağı sistemdeki katılımcıların en çok merak ettikleri konuların başında gelir. Bu noktada ikili bir ayrım yapmak gerekir. Şöyle ki 2017 yılında işçiler, memurlar ve sözleşmeli çalışanlar için otomatik katılım sistemi hayata geçirilmiştir. Çalışanlar sigortalı şekilde işe girdikleri zaman otomatik olarak bireysel emeklilik sistemine dahil olurlar. Katkı payları maaşlarından kesinti yapılarak işveren tarafından ödenir. Otomatik katılım sistemi için BES sorgulama yapmak isteyenler e-devlet üzerinden işlemlerini gerçekleştirebilirler. E-hizmetler bölümünde Emeklilik Gözetim Merkezi sekmesine tıklanarak “Bireysel Emeklilik Sistemi Devlet Katkısı Kullanım ve Limit Bilgileri Sorgulama” bölümünden ayrıca devlet katkılarının durumu da incelenebilir.

Otomatik katılım haricinde bireysel emeklilik sistemine dahil olanlar sözleşmelerinin bulunduğu sigorta şirketi aracılığıyla BES sorgulama yapabilirler.

Hem otomatik katılım hem de bireysel emeklilik planlarınızın detaylarına AXAFit mobil uygulamamız ya da online işlemler üzerinden kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

Bireysel Emeklilik Parasını Nasıl Geri Alabilirim?

BES sorgulama kadar yapılan birikimlerin nasıl geri alınabileceği de sıklıkla merak edilir. Bireysel emeklilikte yapılan birikimler e-devlet aracılığıyla talep edilemez. Bunun için ilgili sigorta ya da emeklilik şirketiyle veya bankayla iletişime geçilmelidir.

Bireysel emeklilik sisteminden emekli olarak birikimleri alabilmek için sistemde en az 10 yıl süreyle kalmış olmak ve 56 yaşını doldurmuş olmak gerekir. Birikimleri geri alma noktasında devlet katkısına hak kazanma bakımından sistemde kalma süresine göre ayrımlar vardır. Buna göre:


• Sistemde 3 yıldan az kalınması halinde devlet katkısı alınamaz.
• Sistemde en az 3 yıl kalınması halinde devlet katkısının %15’i alınabilir.
• Sistemde en az 6 yıl kalınması halinde devlet katkısının %35’i alınabilir.
• Sistemde en az 10 yıl kalınması halinde devlet katkısının %60’ı alınabilir.

Sistemde 10 yıl kalınması ve 56 yaşının doldurulması halinde ise devlet katkısının %100’ü alınabilir.

Sizler için oluşturduğumuz planlarımızın detaylarına Bireysel Emeklilik Planları sayfamızdan ulaşabilirsiniz.

Siz de emeklilik dönemlerinizi güvence altına alabilmek için AXA Hayat ve Emeklilik’in sizler için oluşturduğu Bireysel Emeklilik Planları’nı inceleyebilirsiniz.