Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?

Bugün Emekli Olsam Ne Kadar Maaş Alırım?

22.09.2022

Emeklilik zamanına ulaşmak ve o dönemde rahat etmek bütün çalışanların hayalleri arasında belki de ilk sırada yer alır. Uzun yıllar boyunca çalışma hayatında emek verdikten sonra fiziksel ve zihinsel olarak artık çalışmanın zor ve hatta belki imkânsız olduğu yaşlılık dönemini herkes ekonomik anlamda refah içinde geçirmeyi hayal eder. Emeklilik hakkını ne zaman kazanabileceğinin yanı sıra “Bugün emekli olsam ne kadar maaş alırım?” sorusu da çalışanların en çok sordukları sorulardan biridir. Sen de bugün emekli olsam alacağım maaş benim için önemli diyorsan aradığın detaylı bilgileri bu yazımızda bulabilirsin.

Bugün Emekli Olsam Ne Kadar Maaş ve İkramiye Alırım?

Çalışma hayatı boyunca insanları en çok motive eden kriterlerden biri de emeklilik dönemine her gün daha çok yaklaşıyor olmalarıdır. Öte yandan emeklilik döneminde ekonomik anlamda hayat standartlarının düşmemesi de önemlidir. Bu da zamanında yapılacak doğru emeklilik planları ile mümkün olabilir.

Emeklilik döneminde alınacak maaşın hesaplanmasında en başta sigortalılığın başlangıç zamanı olmak üzere çalışma dönemi boyunca ödenen prim miktarları ve yaş gibi kriterler belirleyici olmaktadır.

Emeklilik dönemini güvence altına almak isteyenler emekli maaşına ek olarak farklı alternatiflere de  yönelebilirler. Örneğin sosyal güvenlik sisteminin tamamlayıcısı olarak rol oynayan Rahat Emeklilik Planı'nda makul katkı payları ile emeklilik zamanı için ek gelir sağlanabilir.

Emekli maaşının ne kadar olacağını bilmek isteyenler için Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) web sayfası üzerinde bir hesaplama sistemi bulunmaktadır. Ayrıca “Bugün emekli olsam ne kadar ikramiye alırım?” sorusunun cevabına da yine bu sistem üzerinden yapılan hesaplamalar ile ulaşılabilir.

Bugün Emekli Olsam Ne Kadar Maaş Alırım Hesaplaması

Daha önce de değindiğimiz gibi SGK sigortalıları iş koluna göre 4A, 4B ve 4C kapsamında çalışanlar olmak üzere 3 sınıfa ayrılır. Emekliliğe hak kazanma kriterleri ile emeklilik döneminde alınacak maaş ve ikramiye hesaplamaları da bu kapsamda ayrı ayrı değerlendirilir. Şimdi “Bugün emekli olsam ne kadar maaş bağlanır?” sorusunu tüm sigorta kolları bakımından ayrı ayrı cevaplayalım.

4A Emekli Maaşı Hesaplaması

4A kapsamındaki sigortalılar iş sözleşmesine bağlı olarak bir iş yerinde çalışanları ifade eder. Bu kapsam dahilinde çalışanın brüt maaşı üzerinden emeklilik, sağlık, malullük primleri ile gelir vergisi gibi kesintiler işveren tarafından yapılır. İşveren tarafından yapılan bu kesintiler sigortalı adına devlete ödenir.

Ülkemizde sigortalıların büyük çoğunluğu 4A kapsamında çalışmaktadır. 4A kapsamındaki sigortalılar emekli maaşını hesaplamak için SGK’nın aylık hesaplama sayfasını kullanabilir. Burada T.C. kimlik numarası, SGK sicil numarası, baba adı, doğum tarihi ve nüfusa kayıtlı olunan şehir bilgileri istenecektir. Sayfa üzerinde gerekli bilgiler doldurulmalı ve yönergeler izlenmelidir. Bilgiler girildikten sonra “Sorgula” butonuna basıldığında sistem otomatik olarak hesaplamaları yapar.

Belirtelim ki sistem prim ödeme gün sayısı 3600’den az olan sigortalıların emekli maaşı hesaplamasını yapmayacaktır.

4B emekli maaşı hesaplaması

4B kapsamındaki sigortalılar eski sistemde Bağ-Kur olarak bilinen sisteme dahil olan ve kendi adına çalışan kişilerdir. 4B sigortalılar kendi namına ve hesabına çalışırken maaş üzerinden yapılması gereken prim ve vergi kesintilerini yine kendisi yaparak devlete öder.

Ülkemizde bu şekilde kendi işini yapan çok sayıda sigortalı bulunur. Emeklilik maaşını merak eden 4B kapsamındaki sigortalılar da emekli maaşlarını hesaplamak için SGK’nın 4B’ye özel aylık hesaplama sayfasını kullanabilirler

Sistem prim ödeme gün sayısı 5400’den az olan sigortalıların emekli maaşı hesaplamasını yapmamaktadır.

4C emekli maaşı hesaplaması

4C kapsamındaki sigortalılar, devlet memuru olarak kadrolu çalışanlar ile 1 yıldan kısa süreli veya mevsimlik çalışanları ifade eder. Devlet kadrolarında çalışanların sigorta primi ve vergi kesintileri doğrudan devlet tarafından yapılır.

4C kapsamında çalışanlar emekli maaşlarını hesaplamak için SGK’nın 4C hizmet süresi ve yaş hesabı sayfasını kullanabilirler. Sayfa üzerinde cinsiyet, doğum tarihi, hizmet türü ile çalışma süresi başlangıç ve bitiş tarihi bilgilerinin girilmesi ve sorgulama yapılması gerekir.

Belirtmek gerekir ki SGK sisteminde yapılan bu hesaplamalar yalnızca bilgi verme amaçlı olup kişilerin o gün itibarıyla emekliliğe hak kazandığı anlamına gelmez. Ayrıca sayfada verilen bilgiler resmi evrak olarak da kullanılamaz.

SGK kapsamında emekli olma imkanının yanı sıra Bireysel Emeklilik Planları ile sigortalı bir işi olmayanlar da emeklilik planları yapabilir. SGK kapsamında çalışıyor olmakla birlikte ek bir güvence isteyenler de bu imkândan faydalanabilir.

AXA Sigorta olarak emeklilik dönemini huzurlu ve rahat bir şekilde geçirmenin önemini biliyoruz. Geleceğe güvenle bakabilmen için çeşitli emeklilik planları ve bireysel emeklilik sistemi paketleri ile yanındayız!

<