Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?

Bireysel Emeklilik Sistemi ve Hayat Sigortası Arasındaki Farklar

24.10.2023

Mali güvence sağlamak ve finansal geleceği garanti altına almak, pek çok insan için oldukça önemli bir konudur. Bu ihtiyacı karşılamaya yönelik finansal hizmetler olarak Bireysel Emeklilik Sistemi ve Hayat Sigortası öne çıkar.

Sigorta sisteminin birer parçası olan bu iki ürün, maddi güvence sağlamak açısından benzerlik gösterse de sunduğu avantajlar ve hizmet ettiği alanlara göre oldukça farklıdır. Yatırımlarınızı doğru değerlendirmek ve ihtiyaç anında uygun maddi desteğe erişmek adına bu iki finansal ürün arasındaki farkı iyi bilmeniz gerekir.

Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) Nedir? 

Bireysel Emeklilik Sistemi, çalışma hayatınızdan sonraki dönemde de tüm ihtiyaçlarınızı karşılamanızı hedefleyen bir yatırım ve tasarruf aracıdır. Aktif çalışma hayatınız boyunca sahip olduğunuz yaşam standardınızı korumanıza ve emeklilik döneminde de yaşam kalitenizi devam ettirmenize yardımcı olur.

Devlet katkısı içererek çalışma hayatınız boyunca düzenli birikimler yapmanıza imkan sağlayan Bireysel Emeklilik Sistemi, genel kanının aksine zorunlu sosyal güvenlik sistemine bir alternatif değildir. Onun tamamlayıcısı olarak ek bir emeklilik geliri elde etmenizi sağlayan avantajlı bir sistemdir. Tüm yatırımlarınızın uzman portföy yöneticileri tarafından değerlendirildiği bu sistemde emekliliğe hak kazandığınız takdirde sistemdeki paranız ister size nakit olarak ödenir, isterseniz de emekli maaşı alır gibi belirli zaman aralıklarında verilebilir.

Hayat Sigortası Nedir?

Hayat Sigortası, temel olarak sigorta sahibinin ve yakınlarının hayatını ve finansal güvencelerini koruma altına alan bir sigorta türüdür. Hayatınızı kaybetmeniz, kısmı ya da tam maluliyet yaşamanız, ciddi bir sağlık problemine yakalanmanız gibi durumlarda size veya poliçede belirtilen yakınlarınıza önceden belirlenen tutarda ödemeler yapılmasını garanti altına alır.

Hayat Sigortası sadece kendinizi değil; ailenizi ve yakınlarınızın da karşı karşıya gelebileceği herhangi bir ölüm, hastalık, sakatlık durumlarına karşı güvence altına almanıza imkan sağlar.

Hayat Sigortası ve Bireysel Emeklilik Arasındaki Farklar Nelerdir? 

Her ne kadar ikisi de finansal gelecekle ilgili tasarlanmış sigorta sistemleri olsa da hizmet alanı ve imkanları bakımından Hayat Sigortası ve Bireysel Emeklilik arasında oldukça büyük farklar vardır.

Hayat SigortasıBireysel Emeklilik Sistemi
Kaza ya da vefat durumlarında sigortalının ailesinin finansal ihtiyaçlarını korumaya yönelik bir sistemdir. Sigortalının emeklilik dönemini hedef alan bir yatırım sistemidir.
Düzenli ödeme yapmak gerekir. İstediğiniz zaman, istediğiniz miktarda ödeme yapabilirsiniz.
Herhangi bir ön ödeme koşulu yoktur. İlk başta katkı payı ödemesi yapılır.
Birikiminizi ve sigortanızı devretme şansı sunar. Sözleşmede hak sahibi katılımcıdır.
3 yıl boyunca prim ödemesi yapmadan ayrılmanıza izin vermez. İstediğiniz an sistemden ayrılabilirsiniz.
Birikimden borç almaya izin verir. Birikimden kısmen borç alınabilir.
İlk imza itibariyle 10 yıl sonra emeklilik hakkı tanır. 10 yıl sistemde kalınması ve 56 yaşını doldurmuş olmak gerekir.
Bazı türleri primlerin bir kısmını yatırım amaçlı da kullanır. Böylece yatırım getirisi sağlar. Birçok ülkede vergi avantajı yaratır. İşverenler tarafından ücretliler adına BES sistemine ödenen katkı payları çalışanın, ödemenin yapıldığı ayda elde ettiği ücretin %15’ine ve yıllık olarak asgari ücretin yıllık tutarına kadar vergi indirimine tabi tutulabilir.

Hangi Durumlarda Hangisini Seçmeli?

Bireysel Emeklilik Sistemi ile Hayat Sigortası tamamen farklı finansal hedeflere hizmet eden seçeneklerdir. Bireysel Emeklilik Sistemi emeklilik dönemi için maddi güvence ve yatırım geliri sağlamayı hedeflerken Hayat Sigortası vefat eden sigortalının aile ve yakınlarına finansal destek sağlar.

Bu iki sigorta hizmeti arasında kararsızlık yaşıyorsanız öncelikle beklentilerinizi belirlemeli ve ihtiyaçlarınızı ön planda tutarak bir seçim yapmalısınız. Her iki hizmetten aynı anda yararlanmanın da iyi bir seçenek olduğu bu karşılaştırmada dilerseniz hem emeklilik hayatınıza yatırım yapabilir hem de olası bir vefat ya da tedavi ve bakım durumuna karşı maddi koruma sağlayabilirsiniz.

Maddi yatırım seçeneklerinizi değerlendirme ve finansal hedeflerinizi oluşturma sürecinde en doğru kararı vermek için bir sigorta danışmanından ya da finansal uzmandan da destek alarak kendiniz için en doğru kararı verebilirsiniz.

<