Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?

Fon Nedir?

20.10.2022

İnsanlar yaptıkları birikimlerin enflasyon karşısında erimemesi ve aynı zamanda bir getirisi olması amacıyla yatırımlar yaparlar. Yatırım sürecinde herkesin amacı mümkün olan en az riskle yine mümkün olan en fazla kârı elde etmektir. Bu ideal tabloyu yakalayabilmek ise doğru planlanmış yatırım fonları sayesinde mümkündür. Son yıllarda oldukça popüler bir yatırım aracı haline gelen yatırım fonu hakkında tüm detayları bu yazımızda bulabilirsiniz.

Yatırım Fonu Nedir?

“Yatırım fonu nedir?” sorusunu cevaplayabilmek için öncelikle portföy kavramının ne anlama geldiğini açıklamak gerekir. Bir gerçek veya tüzel kişinin sahibi olduğu malvarlığının bütünü portföy olarak tanımlanır. Yatırım fonu da kişilere ait portföylerin değerlendirilmek amacıyla yatırıldığı para ve sermaye piyasası araçlarını ifade eder. Yatırımcılardan alınan birikimler kira sertifikaları, hisse senedi, tahvil, kıymetli madenler, mevduat, emtia, repo gibi araçlara yatırılarak değerlendirilir. Portföy bu araçlar arasında dağıtılırken muhtemel riskler ve getiriler uzman yatırımcılar tarafından göz önünde bulundurulur. Yatırım fonları çeşitli yatırımcıların birikimlerini ortak bir havuzda birleştirirken, piyasaları devamlı şekilde takip eden ve en az risk-en yüksek getiri ilkesi ile çalışan profesyonel yöneticiler tarafından yönetilir. Birikimlerin optimum faydayı sağlayabilmesi için piyasa gelişmeleri ve piyasaları etkileyen gündem devamlı şekilde takip edilir.

Yatırım Fonu Türleri Nelerdir?

Yatırım fonlarının kapsadıkları yatırım araçları yatırım stratejilerine göre değişiklik gösterir. Sermaye Piyasası Kurulu ağırlıklı yatırım yaptıkları sermaye piyasası araçlarını göz önünde bulundurarak yatırım fonlarını sınıflara ayırmıştır. Kurul tarafından belirlenmiş yatırım fonu çeşitleri şu şekilde sıralanabilir:

 Borçlanma araçları fonu

Portföyün tamamının %80’i yerli veya yabancı olmak üzere kamu veya özel sektör borçlanma araçlarına yatırıldığı fon çeşididir.

 Para piyasası fonu

Para piyasası fonu portföyün tamamının vadesine 184 gün veya daha az zaman kalmış, likiditesi yüksek paraya ve sermaye piyasası araçlarına yatırıldığı fondur.

 Değişken fon

Değişken fon portföy dağılımı bakımından diğer fon çeşitlerinden birine uymayan fonları ifade eder.

 Kıymetli madenler fonu

Portföyün en az %80’i devamlı şekilde borsada işlem gören altın gibi kıymetli madenlere ve bunlara bağlı sermaye piyasası araçlarına yatırılır.

 Fon sepeti fonu

Fon sepeti fonunda portföyün en az %80’i borsa yatırım fonlarıyla diğer fonların katılım paylarına yatırılır.

 Serbest fon

Yatırım araçları ve yönetim şekli bakımından herhangi bir kurala bağlı olmayan ve yalnızca uzman yatırımcıların yatırım yapabildiği fon türüdür.

 Katılım fonu

Portföyün tamamı katılım hesapları, altın ve diğer kıymetli madenler, kira sertifikaları gibi faize dayanmayan para ve sermaye piyasası araçlarına yatırılır.

 Karma fon

Portföy borçlanma araçları, ortaklık payları, altın ve diğer kıymetli madenler ve bu madenlere bağlı sermaye piyasası araçlarının en az ikisine yatırılır. Herhangi birinin değeri portföy değerinin %20’sinden az olamaz.

  Garantili yatırım fonu

Başlangıçta yatırılan birikimin tamamını, bir kısmını veya getirilerini belirli bir vadede geri ödemeyi taahhüt eden fon çeşididir.

 Hisse senedi fonu

Portföyün en az %80’lik kısmının borsada işlem gören şirketlerin hisse senetlerine yatırıldığı fon türü hisse senedi fonu olarak adlandırılır.

 Emeklilik yatırım fonu

“Emeklilik yatırım fonu nedir?” sorusu da en sık merak edilen konular arasındadır. Emeklilik yatırım fonu son yılların en popüler yatırım araçları arasında yer alan bireysel emeklilik sistemi kapsamında katılımcılardan alınan katkı paylarının bir arada bulunduğu fon çeşididir.

En iyi yatırım fonu yatırımcıların profilleri ve risk durumları göz önünde bulundurularak belirlenebilir. Yatırımcılar fona yatırdıkları birikimlerinin karşılığında portföydeki payını gösteren bir katılım belgesi sahibi olurlar.

AXA Hayat Emeklilik fonlarını, emeklilik fonları sayfamızdan inceleyebilirsiniz.

Fon Ne İşe Yarar?

Yatırım fonu çeşitli şekillerde kazanç elde etmeye yarar. Kazanç elde etme 3 farklı yolla gerçekleşebilir:

 Fonun kapsadığı menkul kıymetlerin değeri artıyor olmakla birlikte satılmıyorsa, bu durumda yatırımcıların sahip oldukları katılım paylarının değeri yükselir. Fonun toplam değerinin yüksek olmasına bağlı olarak yatırım değeri de yüksektir.
 Fonun yatırım yaptığı portföyler faiz veya kâr payı elde edilmesini sağlayabilir. Elde edilen kârın tamamı fonun portföy değerini artırır.
 Fonun yatırım yaptığı portföyün değeri artabilir. Değeri artan kıymetler satıldığı zaman sermaye geliri elde edilmiş olur. Oluşan kârlar ve zararlar fonun portföy değerini etkiler.

Yatırım fonu getirileri fon çeşidine ve yatırımcının profiline göre değişiklik gösterecektir.

Yatırım Fonu Avantajları Nelerdir?

Yatırım fonu avantajları şu şekilde sıralanabilir:

 Yatırım fonları piyasaları devamlı şekilde takip eden uzman fon yöneticileri tarafından yönetilir. Portföy yönetimi riskin en az getirinin ise en çok olması hedeflenerek işin uzmanları tarafından gerçekleştirilmiş olur.
 Portföy birden fazla yatırım aracına dağıtıldığı için herhangi bir yatırım aracının taşıdığı risklerden en az şekilde etkilenilmiş olur.
 Yatırım fonları kolaylıkla nakde çevrilebilir. İşlemiş getirileriyle birlikte fonlar kolaylıkla nakit olarak temin edilebilir.
 Kişiler küçük birikimlerini fonlara yatırarak büyük getirilerden faydalanma imkanına sahip olur.
 Kişiler yatırım tercihlerine ve alabilecekleri risklere göre farklı yapılardaki çeşitli fonlara dahil olabilir.

Yatırım Fonu Nasıl ve Nereden Alınır?

Yatırım fonu alabilmek için öncelikle bir yatırım hesabı sahibi olmak gerekir. Yatırım hesabı bankalardan açılabilir. İlgili bankanın mobil veya internet şubesine girerek yatırım menüsü üzerinden yatırım fonları bölümüne gelinir. Fon alış sekmesine gelindiğinde fon çeşitleri karşınıza çıkar. Seçenekler arasından kendiniz için uygun olan fonu seçip ilgili adımları takip ederek yatırım fonu alabilirsiniz.

Yatırım Fonu Hesaplama

“Yatırım fonu ne kadar kazandırır?” sorusu birikimlerini değerlendirmek isteyen kişiler için önem taşır. Fonların getirileri fon çeşidine ve taşıdıkları risklere göre değişiklik gösterir. Yatırım fonu getirisini hesaplamak için internet üzerinde çeşitli hesaplama araçları mevcuttur. Yatırım fonu çeşidi, işlem tipi ve tutar bilgilerini girerek fondan elde edebileceğiniz getirileri kolaylıkla hesaplayabilirsiniz.

Siz de birikimlerinizi değerlendirmek için yatırım fonlarını tercih edebilirsiniz. AXA Hayat Emeklilik olarak birçok fon çeşidiyle tasarruflarınızı güvenle değerlendirebilmeniz için yanınızdayız!

<