Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?

Gençler için Erken Dönem Emeklilik Planlamasının Önemi

05.12.2023

Tempolu ve aktif bir iş yaşamına sahip olan çoğu kişinin gelecek hayalleri arasında emekli olarak konforlu ve huzurlu bir yaşama kavuşmak başta gelir. Ancak geleceğe yönelik bu hayali gerçeğe dönüştürmek için ilk adımları genç yaşlarda atmak gerekir. Emekli olduktan sonra maddi anlamda kendini güvence altına almak isteyenlerin farklı fırsatları ve yatırım seçeneklerini değerlendirerek, vakit kaybetmeden erken dönem emeklilik planlamasını yapmaları büyük önem taşır. Erken dönem emeklilik planlaması sadece yaşlılıkta rahat bir yaşam sürdürmenin değil, finansal bir disiplin bilinci oluşturarak ekonomik özgürlüğün de kapılarını aralar.

Emeklilik Planlaması Nedir?

Emeklilik planlaması kişilerin çalışma hayatları boyunca birikim yaparak ve bu birikimleri doğru yatırım araçları ile değerlendirerek emeklilik dönemlerini finansal açıdan güvence altına almaları sürecidir. Emeklilikte rahat bir yaşam sürdürebilmek için gereken gelirin sağlanmasını hedefleyen emeklilik planlaması oldukça kapsamlı ve detaylı bir süreci ifade eder. Gelecekte ihtiyaç duyulacak maddi gelirin hesaplanmasından, aylık olarak gerçekleştirilecek birikim için gereken tasarruf miktarını belirlemeye kadar ayrıntılı bir şekilde planlanması gereken sürecin en önemli kısmı ise yatırımdır. 

Birikimlerin değerini kaybetmeden geleceğe taşınması için gerekli olan yatırım söz konusu olduğunda mevduat faizinden hisse senedine kadar birçok farklı seçenek mevcuttur. Ancak bu yatırım opsiyonlarının her biri getirinin yanı sıra belirli bir oranda risk de barındırır. Dolayısıyla emeklilik planlaması gerçekleştirirken yatırım konusunda bir uzmandan yardım almak ya da daha garanti bir yöntem olarak birikimleri uzman kişi ve kurumlara emanet etmek en ideal seçenektir. 

Bunun için Bireysel Emeklilik Sisteminden (BES) faydalanabilirsiniz. Devlet katkı payı sayesinde birikimlerinizin daha da değerlenmesini sağlayan BES, özel şirketler tarafından sunulur. Sosyal Güvenlik Sisteminin tamamlayıcısı olarak işlev gören BES’de farklı yatırım araçları ve fonları bir araya getirilerek birikimlerinizin uzman yatırımcılar tarafından yönetilmesi ve değerlenmesi sağlanır. Her türlü bütçeye ve beklentiye uygun katılım seçenekleri bulunan BES kapsamında hangi seçeneğin size daha uygun olduğunu öğrenmek için AXA Hayat Emeklilik tarafından sunulan emeklilik planları opsiyonlarını karşılaştırabilirsiniz.  

BES’in sunduğu avantajlardan biri de gelecekte elde edilecek gelirin yatırılan katkı payları ve sistemde kalış süresine göre tahmini olarak hesaplanabilmesidir. Bu doğrultuda geleceği planlamak daha kolay ve pratik bir hale dönüşür. BES hesaplamasının detaylarını öğrenmek ve emekliliğe hak kazanılacak tarihteki tahmini birikim hakkında bilgi sahibi olmak için BES Hesaplama sayfamızı ziyaret edebilirsiniz. 

Erken Yaşta Emeklilik Planlaması Neden Önemlidir?

İş hayatına yeni atılan gençler için emeklilik çoğu zaman uzak bir gelecek olarak görülebilir. Dolayısıyla birçok genç emeklilik planlaması yapmak için erken olduğunu düşünebilir. Ancak BES başta olmak üzere farklı emeklilik planları için sisteme erken dahil olmak her daim daha avantajlıdır. 

Ne kadar erken emeklilik planları gerçekleştirilir ve bu doğrultuda aksiyona geçilirse daha fazla birikim yapmak ve dolayısıyla emeklilikte daha fazla gelir elde etmek mümkün hale gelir. Özellikle BES söz konusu olduğunda devreye giren devlet katkı payı sistemde bulunma süresine göre arttığı için birikimlerin katlanarak değerlenmesi avantajı da mevcuttur.

Erken yaşta emeklilik planlamasının bir diğer avantajı ise tasarruf bilincine sahip olmaktır. Elde edilen gelirin her ay belirli bir bölümünün birikim olarak ayrılması mali disiplin adına gençlere katkı sağlar. Böylelikle sadece emeklilikte değil, hayatın her aşamasında ekonomik açıdan güvenli adımlar atmak mümkün olur. Aynı zamanda emeklilik planlaması dahilinde gerçekleştirilen birikimleri acil bir ihtiyaç durumunda emekli olmadan kullanabilmek de imkân dahilindedir. Kısacası erken yaşta emeklilik planlaması yakın ya da uzak geleceğe yönelik gerçekleştirebileceğiniz en kârlı yatırımdır.

Genç Yaşta Yatırım Yapmanın Avantajları

Önemli olan sadece para kazanmak değil, aynı zamanda kazanılan parayı doğru şekilde yönetebilmektir. Genç yaşta yatırım yapmanın avantajları arasında parayı doğru yönetmeyi ifade eden finansal okuryazarlık yetisinin kazanılması başta gelir. Finansal okuryazarlık gelir ve gider arasındaki dengeyi kurarak etkili bir bütçe planlaması gerçekleştirmenin yanı sıra yatırım araçları hakkında bilgi sahibi olma fırsatı da sunar. Böylelikle risklerin anlaşılarak birikimlerin doğru şekilde değerlendirilmesi mümkün olur. 

Öğrenme ve öğrendiklerini hayata geçirerek deneyim kazanma şansı da sunan genç yaşta yatırım yapmanın en önemli avantajlarından biri de uzun vadeli kazançlara erken dönemlerde erişebilmektir. Genç yaşta yatırım yapanlar birikimlerini gerektiği gibi yönetebilirlerse ekonomik özgürlük ve erken emeklilik gibi fırsatları da yakalayabilirler.    

Çocuklar için 18 Yaş Altı BES Avantajları Nelerdir?

Gençlerin yaşlılık dönemlerini şimdiden düşünerek emeklilik planlaması yapmaları kadar ebeveynlerin çocuklarının geleceklerini erken yaşlarda düşünerek onlar adına yatırım gerçekleştirmeleri de oldukça önemlidir. Çocuğunuzun geleceğine yönelik gerçekleştirebileceğiniz yatırımlar arasında BES ilk sıralarda yer alır.   

Yaşı 18’den küçük olan çocuklarınız için oluşturabileceğiniz BES ile erken yaşta emeklilik planlaması yapmanın avantajlarını çocuklarınız için şimdiden sunabilirsiniz.

Çocuğunuzun eğitim ve sağlık masrafları için etkili bir planlama ve yatırım gerçekleştirme fırsatını BES sayesinde yakalayabilirsiniz. Etkili bütçe kontrolü, birikim yapma alışkanlığı ve finansal okuryazarlık gibi becerileri de BES ile çocuklarınıza erken yaşlarda kazandırabilirsiniz. 

Çocuklar için 18 yaş altı BES avantajları arasında bütçeyi zorlamadan ödenme imkânı bulunan düşük katkı payları ve sisteme giriş aidatının talep edilmemesi yer alır. Aynı zamanda 18 yaş altı BES için %30’luk devlet katkı payı da mevcuttur. 

Çocuğunuz için BES yaptırmayı düşünüyor ve bu konuda daha ayrıntılı fikir sahibi olmak istiyorsanız 18 Yaş Altı Çocuklar için BES başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

<